Sposób przygotowania:
Ryżotto na bogato
Warzywa obrać, umyć i pokroić. Paprykę, cukinię i cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kukurydzę, marchew i groszek odcedzić z zalewy. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia się cebuli a potem wsypać ryż i także go zeszklić. Dodać czosnek i tłuszcz z pieczenia kurczaka i smażyć dosłownie chwilkę a następnie podlać bulionem i dusić do wchłonięcia się bulionu w ryż. Podlewać tak bulionem co jakiś czas a potem dodać paprykę i pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka a także cukinię i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy i gdy ryż będzie prawie miękki dodać odsączoną kukurydzę, groszek i marchewkę oraz seler i zamieszać i jeszcze chwilę dusić. W razie konieczności jeszcze doprawić i ewentualnie podlać bulionem gdyby potrawa okazała się za sucha. Gotowe danie powinno mieć wilgotną konsystencję i należy spożywać na gorąco.