zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ryżotto Ewy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dziś testowałam jeden z wygranych garnków i jest super. Zrobiłam w nim moje ryżotto.

Ryżotto Ewy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżotto Ewy

 

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 spora cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone )
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1,5 szk dowolnego ryżu
  • 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół )
  • 1/3 szk posiekanego koperku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 szk konserwowej marchewki
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 szczypty cukru
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • chili do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Ryżotto Ewy
Mięso umyć i dowolnie pokroić na kawałki ale nie za duże. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paseczki. Garnek lub patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso i podsmażyć. Potem dodać cebulę i seler i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie wsypać ryż i smażyć około 1-2 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać jedną szklankę bulionu i dusić od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy, i dusić aż ryż pochłonie bulion. Podlać znowu szklanką bulionu i znowu dusić aż bulion wchłonie się w ryż. Następnie znowu wlać jedną szklankę bulionu, dodać kurki i paprykę i dalej dusić. Wlać ostatnią porcję bulionu, dodać posiekany koper oraz odsączone z zalewy : fasolkę, kukurydzę, groszek i marchew i wymieszać. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości ryżu i prawie całkowitego wchłonięcia się bulionu. W razie konieczności jeszcze doprawić i zakryć pokrywką i danie zostawić na 15 minut. Gotowe ryżotto nakładać na talerze lub jak ktoś woli do miseczek.
Ryżotto Ewy
podsmażyć mięso cebulę i seler a potem ryż
Ryżotto Ewy
podlewac bulionem i dodać kurki oraz paprykę
Ryżotto Ewy
na koniec dodac odsączone składniki i posiekany koperek

Tagi:

ryż