Sposób przygotowania:
Ryżotto Ewy
Mięso umyć i dowolnie pokroić na kawałki ale nie za duże. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paseczki. Garnek lub patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek oleju i wrzucić mięso i podsmażyć. Potem dodać cebulę i seler i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie wsypać ryż i smażyć około 1-2 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać jedną szklankę bulionu i dusić od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy, i dusić aż ryż pochłonie bulion. Podlać znowu szklanką bulionu i znowu dusić aż bulion wchłonie się w ryż. Następnie znowu wlać jedną szklankę bulionu, dodać kurki i paprykę i dalej dusić. Wlać ostatnią porcję bulionu, dodać posiekany koper oraz odsączone z zalewy : fasolkę, kukurydzę, groszek i marchew i wymieszać. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości ryżu i prawie całkowitego wchłonięcia się bulionu. W razie konieczności jeszcze doprawić i zakryć pokrywką i danie zostawić na 15 minut. Gotowe ryżotto nakładać na talerze lub jak ktoś woli do miseczek.
gosia56
zewa
czekoladka_m
zewa
Dzięki. Garnek super a kureczki z Barcina, hi, hi. Byłaś już na kurkach ? Ja chyba za trzy tygodnie będę, bo jak byliśmy tydzień temu to już były malutkie.
kołczu
zewa
Dzięki :)