paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ekspresowy chleb domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten chleb jest naprawdę prosty w wykonaniu i bardzo smaczny, idealny dla tych którzy nie mają czasu aby czekać kilka dni na robienie zakwasu na chleb

Ekspresowy chleb domowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowy chleb domowy

 

  • 500 g mąki pszennej (ja dałam Wrocławską)
  • drożdży (3/4 małej kosteczki jeśli kupimy te sprzedawane po 2 małe kostki lub 1/3 dużej
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli (lekko wypukłe)
  • 5 łyżek otrębów owsianych + garść do posypania chleba
  • 5 łyżek otrębów żytnich
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (można dać też niemielone jeśli ktoś lubi), mielone jest niewyczuwalne w smaku
  • 400 ml wody (ciepłej - nie gorącej)

Sposób przygotowania:

Ekspresowy chleb domowy
Do kubka wlewamy ciepłą wodę. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie. Do miski (dość duża bo ciasto wyrośnie) wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i sól a następnie wsypujemy otręby owsiane i żytnie oraz mielone siemię lniane. Sypkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy drożdże rozrobione w wodzie i wszystkie składniki mieszamy łyżką. Dość szybko się połączą i nie ma potrzeby zarabiać dłońmi. Uwaga! ciasto jest bardzo klejące i takie ma być :) Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-40 min aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy i wierzch posypujemy otrębami (blacha o wymiarach 30x16 lub 30x11 cm - w tej węższej chleb będzie po prostu wyższy a kromka będzie bardziej kwadratowa). Ostawiamy na chwilkę i nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 min. Uwaga! skórka chleba będzie twarda i nie da się sprawdzić patyczkiem czy chleb jest gotowy. Ja oceniam po wierzchu, jeśli jest brązowawy to chleb jest gotowy. Ja piekę 50 min. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty kilka minut, po czym otwieram drzwiczki i wyjmuję chleb i zostawiam do ostygnięcia. Najlepiej kroi się całkowicie ostudzony. Świeżutki ma genialnie chrupiącą skórkę :) Smacznego :)
Ekspresowy chleb domowy
W 400 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże
Ekspresowy chleb domowy
W misce mieszamy mąkę, otręby, sól, cukier i siemie lniane
Ekspresowy chleb domowy
Do wymieszanych suchych składników dolewam drożdże i mieszamy łyżką
Ekspresowy chleb domowy
Wyrośnięte ciasto przekładam do blachy i posypuje otrębami. Piekę.

Tagi:

chleb