Sposób przygotowania:
Ekspresowy chleb domowy
Do kubka wlewamy ciepłą wodę. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie. Do miski (dość duża bo ciasto wyrośnie) wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i sól a następnie wsypujemy otręby owsiane i żytnie oraz mielone siemię lniane. Sypkie składniki dokładnie mieszamy. Do miski wlewamy drożdże rozrobione w wodzie i wszystkie składniki mieszamy łyżką. Dość szybko się połączą i nie ma potrzeby zarabiać dłońmi. Uwaga! ciasto jest bardzo klejące i takie ma być :) Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-40 min aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy i wierzch posypujemy otrębami (blacha o wymiarach 30x16 lub 30x11 cm - w tej węższej chleb będzie po prostu wyższy a kromka będzie bardziej kwadratowa). Ostawiamy na chwilkę i nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 min. Uwaga! skórka chleba będzie twarda i nie da się sprawdzić patyczkiem czy chleb jest gotowy. Ja oceniam po wierzchu, jeśli jest brązowawy to chleb jest gotowy. Ja piekę 50 min. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty kilka minut, po czym otwieram drzwiczki i wyjmuję chleb i zostawiam do ostygnięcia. Najlepiej kroi się całkowicie ostudzony. Świeżutki ma genialnie chrupiącą skórkę :) Smacznego :)