Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-żytni 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Warto włożyć troszkę pracy w chleb domowego wypieku. Jest dużo smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie.

Chleb pszenno-żytni 3

Składniki:

Chleb pszenno-żytni 3

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni 3
W letniej wodze rozpuścić drożdże, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, umieścić w koszyczku do wyrastania chleba lub na blaszce, przykryć ręcznikiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem, można posypać sezamem, makiem. Piec ok. 40minut w 200ºC. Studzić na kratce.

Tagi:

chleb