Sposób przygotowania:
Chleb domowy
Wszystkie mąki wymieszać ze sobą, dodać sól. Po środku mąki zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać trochę wody ciepłej. Przemieszać tylko ze środka drożdże. Odstawić w ciepłym miejscu na ok. 15-20 min do podrośnięcia drożdży, po czym dolać resztę ciepłej wody i wyrabiać ręcznie ciasto ok. 10-15 min, lub jak ktoś ma mikser to ok. 8 min. do uzyskania równomiernej konsystencji. Ciasto drożdżowe pozostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, przełożyć do wyłożonej papierem prostokątnej formy (może być keksówka). Ciasto nie powinno przekraczać 2/3 wysokości formy. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik ustawić na 200 stopni, włożyć żaroodporną miseczkę z wodą do środka, by utrzymać wilgotność chleba. Wyrośnięte ciasto posmarować woda, zrobić nacięcia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-45 min.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kratce.