Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Myślałam, że wypiek własnego chleba jest zajęciem pracochłonnym i trudnym a ten chleb przygotowuje się w paręnaście minut a kolejną godzinę piecze, także nic trudnego ani czasochłonnego a jest bez wszelakich ulepszaczy, spulchniaczy czy konserwantów.

Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem
Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 185 stopni. Do głębokiej miski wsyp drożdże i sól a następnie partiami dolewaj wodę i dosypuj mąkę mieszając mikserem. Od momentu kiedy cała mąka i woda będą już zmieszane miksuj przez kolejne 5 minut. Dodaj słonecznik i ponownie chwilę miksuj - tak żeby słonecznik był równomiernie rozłożony w cieście. Płynne ciasto przelej do silikonowej keksówki (standardowy rozmiar tj. ok 23 cm długości na 10 cm szerokości) i wstaw do nagrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie chleb wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chlebaku, owinięty w ściereczkę.
Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem
Do drożdży i soli dolewaj stopniowo wodę i dosypuj mąkę.
Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem
Następnie całość miksuj przez kolejne 5 minut. Dodaj słonecznik
Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem
Płynne ciasto przelej do silikonowej keksówki i wstaw do nagrzanego do 185 stopni piekarnika
Ekspresowy chleb gryczany ze słonecznikiem
Gorący chleb wyciągnij z keksówki i pozostaw do wystygnięcia.

Tagi:

chleb pieczywo