Sposób przygotowania:
Chleb z kaszą gryczaną
W misce dokładnie utrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać wodę, olej dodać sól oraz wsypać mąkę i zimną kaszę. Za pomocą drewnianej łyżki wyrobić ciasto. Plusem tego ciasta jest to, ze nie trzeba go długo wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką i zakryć ściereczką miskę po czym odstawić aby sobie spokojnie wyrosło. Po wyrośnięciu chwilę ponownie wyrobić. Formę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto włożyć do blaszki i znowu zakryć formę ściereczką i całość zostawić do wyrośnięcia. Gotowe i wyrośnięte ciasto razem z blaszką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 49-45 minut. Upieczony bochenek wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia najlepiej na kratce.
edytaha
zewa
Edytko dziękuję. A chlebuś wyszedł smaczny i bardzo puszysty.
pacpaw
zewa
Na zakwasie też na pewno będzie smaczny.