Sposób przygotowania:
Chleb pszenno żytni z ziarnem słonecznika
Do miski wsypujemy suche składniki - mąkę pszenną, żytnią, sól i ziarno słonecznika i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Do drugiej miseczki przelewamy ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i zostawiamy do wyrośnięcia. Do suchych składników wlewamy zaczyn powstały z drożdży i mieszamy Ciasto ugniatamy do momentu aż zacznie odchodzić nam od ręki. Kiedy ciasto jest gotowe odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut Wyrośnięte ciasto odgazowujemy przy pomocy łyżki, przekładamy do prostokątnej foremki foremki, odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wkładamy do nagrzanym do 250 stopni piekarniku na 3 minuty, po tym czasie zmniejszamy grzanie do 190 stopni i pieczemy około 45 minut