Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszysty chleb z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej oraz mąki gryczanej na serku wiejskim - duży rodzinny bochenek

Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Serek wiejski osączyć ze śmietanki i rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wymieszać. Do maszyny do chleba wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól, olej i śmietankę. Wlać rozczyn i serek z jajkami. Na koniec wsypać siemię lniane i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zagnieść ponownie, uformować okrągły bochenek, przełożyć na blachę i przykryć ściereczką. Odstawić na 30-40 minut aż wyrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Serek wiejski osączyć ze śmietanki i rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wymieszać.
Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim
Do maszyny do chleba wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól, olej i śmietankę. Wlać rozczyn i serek z jajkami. Na koniec wsypać siemię lniane i zagnieść jednolite ciasto.
Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim
Etap 3Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Chleb drożdżowy z serkiem wiejskim
Po tym czasie zagnieść ponownie, uformować okrągły bochenek, przełożyć na blachę i przykryć ściereczką. Odstawić na 30-40 minut aż wyrośnie.