Sposób przygotowania:
Escabeche czyli rybki po portugalsku
Oliwę wlewamy do rondla, zagrzewamy ją, szklimy w niej posiekane cebule.
Dodajemy startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku.
Dusimy marchew do miękkości na końcu wlewamy ocet winny i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut.
Rybki Czyścimy, filetujemy i smażymy na maśle na złoty kolor.
Wlewamy do półmiska połowę marynaty, układamy w niej rybki, zalewamy resztą.
Przykrywamy danie folią i wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Dodajemy startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku.
Dusimy marchew do miękkości na końcu wlewamy ocet winny i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut.
Rybki Czyścimy, filetujemy i smażymy na maśle na złoty kolor.
Wlewamy do półmiska połowę marynaty, układamy w niej rybki, zalewamy resztą.
Przykrywamy danie folią i wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Natala1210
Matos
jaNina
Dziekuję za cenne informacje, niestety to tylko wariacja na temat tej potrawy wzorowana na literaturze. Następnym razem nie popełnię tego błędu :)
Pozdrawiam serdecznie :)