anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo smaczny, delikatny, szybki i zupełnie bezproblemowy pomysł na łososia, a do tego mniej kaloryczny od smażonego.

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym

Składniki:

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym

ETAP 1:

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym
Składniki marynaty przygotować wcześniej.

Przygotować składniki marynaty.

ETAP 2:

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym
Opłukane i starannie osuszone filety z łososia.

Filety bez skóry z łososia opłukać, podzielić na porcje i starannie osuszyć.

ETAP 3:

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym
Wszystkie składniki marynaty do ryby wymieszać.

Masło roztopić, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

ETAP 4:

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym

Rybę oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Polać roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, syropem klonowym i sokiem wyciśniętym z limonki.

Zamarynowaną rybę odstawić na godzinę.

ETAP 5:

Łosoś pieczony z porem i syropem klonowym

Następnie przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Dodać opłukanego, osuszonego i pokrojonego pora, tylko białą i jasnozieloną jego część.

Naczynie z łososiem wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20-25 minut. Podawać z młodymi ziemniakami i szparagami lub fasolką szparagową.


Tagi:

ryba danie