Sposób przygotowania:
Łosoś pieczony z porem i syropem klonowymETAP 1:
Przygotować składniki marynaty.
ETAP 2:
Filety bez skóry z łososia opłukać, podzielić na porcje i starannie osuszyć.
ETAP 3:
Masło roztopić, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
ETAP 4:
Rybę oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Polać roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, syropem klonowym i sokiem wyciśniętym z limonki.
Zamarynowaną rybę odstawić na godzinę.
ETAP 5:
Następnie przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Dodać opłukanego, osuszonego i pokrojonego pora, tylko białą i jasnozieloną jego część.
Naczynie z łososiem wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20-25 minut. Podawać z młodymi ziemniakami i szparagami lub fasolką szparagową.
Magdalena88
anemon
niezły kąsek
anemon
Cieszę się, że Ci się podoba, ja też wolę rybę przygotowaną w piekarniku.