gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Szczupak pieczony z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak przygotowanego szczupaka faszerowanego porem polecam jako danie na kolację. Jest pyszny - moja rodzina go uwielbia.

Szczupak pieczony z porem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szczupak pieczony z porem

 

  • 1 szczupak
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • 1- 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Szczupak pieczony z porem

ETAP 1:

Szczupak pieczony z porem
Oczyszczoną i wypłukaną rybę przyprawiamy.

Sprawionego szczupaka płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie przyprawiamy w środku i na wierzchu solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

ETAP 2:

Szczupak pieczony z porem
Rybę przekładamy do naczynia i obkładamy cebulą.

Rybę układamy w naczyniu i obkładamy obraną i pokrojoną w plasterki cebulą. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

ETAP 3:

Szczupak pieczony z porem
Drobno pokrojony por podsmażamy, aż będzie miękki.

Por płuczemy i drobno siekamy. Podsmażamy, aż będzie miękki.

ETAP 4:

Szczupak pieczony z porem
Po wypełnieniu szczupaka porem, spinamy go wykałaczką.

Następnie szczupaka faszerujemy przesmażonym porem i spinamy wykałaczkami.

ETAP 5:

Szczupak pieczony z porem
Szczupaka przekładamy w rękaw do pieczenia. Pieczemy w piekarniku.

Rybę wkładamy do rękawa wraz z cebulą (z naczynia). Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.


Tagi:

szczupak ryba por