VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Eton mess z truskawkami i nektarynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i słodki bałagan w kieliszku jest świetnym deserem! Do tego świeże truskawki i nektarynka - poezja!

Eton mess z truskawkami i nektarynką

Składniki:

Eton mess z truskawkami i nektarynką

 

Sposób przygotowania:

Eton mess z truskawkami i nektarynką
Żelatynę zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Truskawki obieramy ze szypułek (kilka odkładamy do dekoracji). Myjemy pod bieżącą wodą a następnie blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy w garnku z cukrem pudrem (możemy zagotować).

Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dolewamy truskawki i miksujemy na wolnych obrotach aż owoce połączą się ze śmietaną. Mus truskawkowy przekładamy do kieliszków.

Następnie blend ujemy obraną nektarynkę i wylewamy na mus. Układamy pokruszone bezy i świeże truskawki.