Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięs

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dalej nie mogę się wyzwolić z wpływów kuchni chorwackiej, a właściwie bałkańskiej, bo čevapčići można zjeść od Słowenii po Grecję i Turcję.

Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięs Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięs

 

  • Składniki (6 - 8 osób):

 

  • wołowina (kawałek udźca) - ok. 35 dag
  • wieprzowina (łopatka) - ok. 35 dag
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz, sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięs
Mięso umyj, osusz i zmiel na drobnym sitku w maszynce do mięsa. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek, trochę wody i wyrób ręką aby masa była kleista. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Posiekaj drobno cebulę i wymieszaj z mięsem. Namocz patyczki do szaszłyków i uformuj na nich podłużne kiełbaski z mięsa. Posmaruj cienko oliwą i piecz na rozgrzanym grillu. Podawaj z dodatkiem sałat, warzyw z grilla lub z samym pieczywem. U mnie były z faszerowaną cukinią i sosem tzatziki (patrz inne moje przepisy)
Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięs
Uformowane kiełbaski posmaruj lekko oliwą
Čevapčići - szaszłyczki z mielonego mięs
Na grillu również stanowią z cukinią udaną parę

Tagi:

wołowina