Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na obiad, na coś nowego na imprezy oto danie dla Ciebie. Szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznym boczkiem, który sprawia, że potrawa jest smaczna i soczysta.

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką

Składniki:

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szt. cebuli
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 18 śliwek suszonych
  • 6 szt. patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką

I

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką
Przygotowanie masy mięsnej do zrobienia szaszłyków.

1. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie.
2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję usmażoną cebule. Wsypuję sól, pieprz, paprykę ostrą, bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.

II

Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką
Przygotowanie szaszłyków

3. Na patyczki od szaszłyków nadziewam po 3 śliwki suszone. Każdy szaszłyk, że śliwką oblepiam masą mięsną, następnie owijam 2 plastrami boczku.
4. Szaszłyki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 190°C.

III

5. Gotowe.
6. Smacznego