Sposób przygotowania:
Fałszywy sernik ajerkoniakowy
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części - jedna nieco większa od drugiej. Ciasto zawinąć w osobne woreczki i schłodzić. Ciasto jest dość plastyczne, więc dobrze jest chodzić je długo (ja je zrobiłam dzień wcześniej).
Większy kawałek schłodzonego ciasta rozgnieść palcami na dnie blachy albo rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Podpiec w temp. 165-170℃ przez 15 minut. Lekko przestudzić. Posmarować dżemem.
W tym czasie ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru, szczypty kwasku cytrynowego i szczypty soli.
W misce wymieszać delikatnie jogurt grecki z likierem jajecznym, grysikiem, dyplom budyniem i pianą z białek. Przelać na podpieczony kruchy spód. Mniejszy kawałek ciasta pokruszyć palcami na masę jogurtową.
Piec 45 min w temp. 160℃, nie otwierając piekarnika, i pozostawić w gorącym piecu przez godzinę. Potem uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu jeszcze trochę przestygnąć przed wyjęciem. Ma to zapobiegać opadaniu ciasta.
Większy kawałek schłodzonego ciasta rozgnieść palcami na dnie blachy albo rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Podpiec w temp. 165-170℃ przez 15 minut. Lekko przestudzić. Posmarować dżemem.
W tym czasie ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru, szczypty kwasku cytrynowego i szczypty soli.
W misce wymieszać delikatnie jogurt grecki z likierem jajecznym, grysikiem, dyplom budyniem i pianą z białek. Przelać na podpieczony kruchy spód. Mniejszy kawałek ciasta pokruszyć palcami na masę jogurtową.
Piec 45 min w temp. 160℃, nie otwierając piekarnika, i pozostawić w gorącym piecu przez godzinę. Potem uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu jeszcze trochę przestygnąć przed wyjęciem. Ma to zapobiegać opadaniu ciasta.