izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Niby-sernik mandarynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trochę zmodyfikowana i odchudzona wersja tradycyjnego sernika. Ciasto zostało wzbogacone o kaszę mannę.

Niby-sernik mandarynkowy

Składniki:

Niby-sernik mandarynkowy

 

  • Ser biały mielony 40 dag
  • Jajka 2 szt
  • Budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 170 ml
  • Kasza manna 1/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mandarynki 2 szt
  • Mąka pszenna 1 łyżka (do oprószenia mandarynek)

Sposób przygotowania:

Niby-sernik mandarynkowy
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do dużej miski, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder, miksujemy. Następnie dokładamy jogurt naturalny i nadal miksujemy, aby cukry się rozpuściły. Do masy dosypujemy proszek do pieczenia, budyń oraz dodajemy stopniowo twaróg, miksujemy. Na koniec dosypujemy powoli kaszę mannę (aby nie było grudek) i ciągle miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Mandarynki dzielimy na cząstki i każdą z cząstek przekrawamy jeszcze na pół. Kawałki mandarynek obtaczamy w mące pszennej. Mandarynki oraz ubite białka przekładamy do miski z masą serową i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (moja blacha miała wymiary 33x12cm) i przekładamy do niej masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut w temp. 160 stopni (podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło). Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w środku.