Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

SUPERPRZEPIS

Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przepyszny, kremowy niby-sernik ze śmietany 18%. Szybki w wykonaniu, na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem kwaśnych wiśni w galaretce.

Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
Kasza:

Kaszę przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka, zalać wodą z mlekiem i ugotować. Wystudzić. Spód: ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wysypać do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Wystudzoną kaszę wrzucić do miski, dodać 1 op. śmietany (400g) i zmiksować blenderem. Dodać resztę śmietany i cukier, zamieszać. Następnie dodać jajka i zmiksować, wsypać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec 70 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.  

W międzyczasie przygotować owoce: drylowane wiśnie (użyłam mrożonych) wrzucić do rondelka i wlać 1 szklankę wody, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do stężenia.

Sernik wyjąć z formy, pokroić na trójkąty, nałożyć wiśnie i podawać.
Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
ciastka zmiksować w rozdrabniaczu i wymieszać z rozpuszczonym masłem
Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
kasze jaglaną zmiksować blenderem z dodatkiem śmietany
Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
dodać resztę śmietany i cukier, zmiksować
Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
wbić jajka i wsypać mąkę, wymieszać dokłądnie
Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
wiśnie zagotować z wodą, wsypać galaretkę i wymieszać