Sposób przygotowania:
Sernik z kaszą jaglaną i wiśniami
Kasza:
Kaszę przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka, zalać wodą z mlekiem i ugotować. Wystudzić. Spód: ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wysypać do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Wystudzoną kaszę wrzucić do miski, dodać 1 op. śmietany (400g) i zmiksować blenderem. Dodać resztę śmietany i cukier, zamieszać. Następnie dodać jajka i zmiksować, wsypać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec 70 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
W międzyczasie przygotować owoce: drylowane wiśnie (użyłam mrożonych) wrzucić do rondelka i wlać 1 szklankę wody, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do stężenia.
Sernik wyjąć z formy, pokroić na trójkąty, nałożyć wiśnie i podawać.
Kaszę przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka, zalać wodą z mlekiem i ugotować. Wystudzić. Spód: ciasteczka zmielić w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wysypać do tortownicy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Wystudzoną kaszę wrzucić do miski, dodać 1 op. śmietany (400g) i zmiksować blenderem. Dodać resztę śmietany i cukier, zamieszać. Następnie dodać jajka i zmiksować, wsypać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec 70 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
W międzyczasie przygotować owoce: drylowane wiśnie (użyłam mrożonych) wrzucić do rondelka i wlać 1 szklankę wody, zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do stężenia.
Sernik wyjąć z formy, pokroić na trójkąty, nałożyć wiśnie i podawać.