jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowo- bakaliowe muffiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffiny to szybki w przygotowaniu deser. Tym bardziej polecam je na świąteczny stół. Smakują pysznie, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Piernikowe ciasto z dużą ilością bakalii to idealne połączenie.

Piernikowo- bakaliowe muffiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowo- bakaliowe muffiny

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki,
  • Mąka do oprószenia bakalii,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka kopiata kakao dobrej jakości,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 duże jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka płynnego, prawdziwego miodu,
  • 1,5 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, morele, żurawina, rodzynki, figi)

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Piernikowo- bakaliowe muffiny

ETAP 1

Piernikowo- bakaliowe muffiny
sypkie składniki łączymy ze sobą

W misce łączymy sypkie składniki ciasta, czyli mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao.

ETAP 2

Piernikowo- bakaliowe muffiny
przygotowujemy bakalie

Grubsze bakalie, takie jak orzechy, morele i figi kroimy na mniejsze części. Gotowe bakalie oprószamy w mące.

ETAP 3

Piernikowo- bakaliowe muffiny
łączy,y składniki ciasta

W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy sypkie oraz wlewamy miód, mleko i olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Piernikowo- bakaliowe muffiny
ciasto łączymy z bakaliami

Gotowe ciasto piernikowe łączymy z bakaliami.

ETAP 5

Piernikowo- bakaliowe muffiny
wypełniamy foremki ciastem

Tak przygotowanym napełniamy przygotowane foremki wypełniając je do 2/3 wysokości.
Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35-40 minut w 180°C. Czas pieczenia jest nieco dłuższy, ze względu, że foremki są większe od tradycyjnych. Jeśli użyjemy tradycyjnych papilotek otrzymamy 12 babeczek.

Upieczone muffiny wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

DEKORACJA:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną polewamy delikatnie ostudzone babeczki. Do czekolady przyklejamy pokrojone bakalie. Całość pozostawiamy by czekolada zastygła i gotowe.