Sposób przygotowania:
Piernikowo- bakaliowe muffinyETAP 1
W misce łączymy sypkie składniki ciasta, czyli mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao.
ETAP 2
Grubsze bakalie, takie jak orzechy, morele i figi kroimy na mniejsze części. Gotowe bakalie oprószamy w mące.
ETAP 3
W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy sypkie oraz wlewamy miód, mleko i olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 4
Gotowe ciasto piernikowe łączymy z bakaliami.
ETAP 5
Tak przygotowanym napełniamy przygotowane foremki wypełniając je do 2/3 wysokości.
Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35-40 minut w 180°C. Czas pieczenia jest nieco dłuższy, ze względu, że foremki są większe od tradycyjnych. Jeśli użyjemy tradycyjnych papilotek otrzymamy 12 babeczek.
Upieczone muffiny wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
DEKORACJA:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną polewamy delikatnie ostudzone babeczki. Do czekolady przyklejamy pokrojone bakalie. Całość pozostawiamy by czekolada zastygła i gotowe.
redakcja