Sposób przygotowania:
Ryżowa „kutia” z makiemETAP 1
Mak zaparzamy, gotując go w wodzie około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go. Odcedzony i ostudzony mielimy dwa razy.
ETAP 2
Ryż gotujemy na sypko.
ETAP 3
Bakalie kroimy na mniejsze części.
ETAP 4
W garnku rozpuszczamy masło z łyżką miodu. Do rozpuszczonych składników dodajemy mak oraz bakalie. Całość podgrzewamy razem około 5 minut. Między czasie mak dosładzamy do smaku miodem według uznania oraz dodajemy do niego olejek migdałowy. Jeśli dodamy więcej bakalii, nie musimy dosładzać dania miodem. Bakalie nadadzą wystarczającej słodyczy.
ETAP 5
Tak przygotowany mak łączymy z ryżem. Danie dokładnie mieszamy i podajemy.
lukrowanepierniczki
ciasteczka
skuter5
Czekoladka 2