SUPERPRZEPIS

Ryżowa „kutia” z makiem

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ryżowa „kutia” z makiem Więcej zdjęć (5)

Makowe ciasta jak i dania uwielbiam. Dziś polecam połączenie ryżu , maku i mnóstwa bakalii. To pyszna alternatywa dla tradycyjnej wigilijnej kutii lub klusek z makiem. Gorąco polecam to proste, ale rewelacyjne połączenie.

Składniki:

Ryżowa „kutia” z makiem

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 1 i 1/3 szklanki suchego maku,
  • Około 220 gram ulubionych bakalii( u mnie morele, żurawina, orzechy włoskie, figi, rodzynki, śliwka kalifornijska),
  • 2-3 łyżki miodu do smaku,
  • 70- 80 gram masła,
  • Olejek migdałowy na zapach

Sposób przygotowania:

Ryżowa „kutia” z makiem

ETAP 1

Ryżowa „kutia” z makiem
ugotowany mak odcedzamy

Mak zaparzamy, gotując go w wodzie około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go. Odcedzony i ostudzony mielimy dwa razy.

ETAP 2

Ryżowa „kutia” z makiem
na sypko gotujemy ryż

Ryż gotujemy na sypko.

ETAP 3

Ryżowa „kutia” z makiem
kroimy potrzebne bakalie

Bakalie kroimy na mniejsze części.

ETAP 4

Ryżowa „kutia” z makiem
podgrzewamy i doprawiamy mak

W garnku rozpuszczamy masło z łyżką miodu. Do rozpuszczonych składników dodajemy mak oraz bakalie. Całość podgrzewamy razem około 5 minut. Między czasie mak dosładzamy do smaku miodem według uznania oraz dodajemy do niego olejek migdałowy. Jeśli dodamy więcej bakalii, nie musimy dosładzać dania miodem. Bakalie nadadzą wystarczającej słodyczy.

ETAP 5

Ryżowa „kutia” z makiem
mak łączymy z ryżem

Tak przygotowany mak łączymy z ryżem. Danie dokładnie mieszamy i podajemy.