Sposób przygotowania:
Ryżowa „kutia” z makiemETAP 1
![Ryżowa „kutia” z makiem Ryżowa „kutia” z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryzowa-kutia-z-makiem-528053.jpg)
Mak zaparzamy, gotując go w wodzie około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go. Odcedzony i ostudzony mielimy dwa razy.
ETAP 2
![Ryżowa „kutia” z makiem Ryżowa „kutia” z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryzowa-kutia-z-makiem-528054.jpg)
Ryż gotujemy na sypko.
ETAP 3
![Ryżowa „kutia” z makiem Ryżowa „kutia” z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryzowa-kutia-z-makiem-528055.jpg)
Bakalie kroimy na mniejsze części.
ETAP 4
![Ryżowa „kutia” z makiem Ryżowa „kutia” z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryzowa-kutia-z-makiem-528056.jpg)
W garnku rozpuszczamy masło z łyżką miodu. Do rozpuszczonych składników dodajemy mak oraz bakalie. Całość podgrzewamy razem około 5 minut. Między czasie mak dosładzamy do smaku miodem według uznania oraz dodajemy do niego olejek migdałowy. Jeśli dodamy więcej bakalii, nie musimy dosładzać dania miodem. Bakalie nadadzą wystarczającej słodyczy.
ETAP 5
![Ryżowa „kutia” z makiem Ryżowa „kutia” z makiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryzowa-kutia-z-makiem-528057.jpg)
Tak przygotowany mak łączymy z ryżem. Danie dokładnie mieszamy i podajemy.
lukrowanepierniczki
ciasteczka
skuter5
Czekoladka 2
mocsłodkości