iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Farbowane serduszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie przyjemne z wyglądu ciasteczka, każde inne bo każde inaczej zafarbowane barwnikiem u mnie, ale można zamiast barwnika dodać kakao.

Farbowane serduszka

Składniki:

Farbowane serduszka

 

  • szklanka -200 ml
  • 1/2 szklanki miękkiego i prawie płynnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • kilka kropli czerwonego barwnika w żelu

Sposób przygotowania:

Farbowane serduszka

ETAP 1:

Farbowane serduszka
Kulki nie mają być duże i układamy je na przemian.

Masło ubić z cukrem na krem w trakcie dodać szczyptę soli, aromat pomarańczowy i jajko.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do kremu maślanego, zagnieść ciasto, podzielić na pół, następnie do jednej części ciasta dodać barwnik spożywczy.

Z ciasta uformować małe kuleczki i poukładać je na przemian kolorami

ETAP 2:

Farbowane serduszka
Ziasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy.

delikatnie połączyć kulki ze sobą zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i cienko rozwałkować schłodzone ciasto, foremka wyciąć serca

ETAP 3:

Farbowane serduszka
Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce.

ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce. Przed pieczeniem blaszki z ciastkami wstawić do lodówki na 15 minut i po schłodzeniu piec w 180 st około 12-15 minut.

Resztki ciasta delikatnie ze sobą łączyć, ale tak, aby za bardzo nie zagnieść ciasta i nie połączyć w jeden kolor.