lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sernik wyszedł bardzo smaczny. Nie rozpadał się konsystencja i smak bardzo przyjemny. Zrobiłam z 2 kg twarogu.

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

Składniki:

  • Składniki: na ciasto kruche:
  • masło 250 g
  • cukier 150 g
  • żółtka 6 szt
  • mąką pszenna 400 g
  • śmietana 12% 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

 

  • Masa serowa:
  • jaja 8 szt
  • cukier 1.1/2 szklanki
  • masło 250 g
  • mleko 1 szklanka
  • budyń śmietankowy 3 szt
  • twaróg półtłusty 2 kg

 

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę,dodajemy cukier,żółtka,posiekane drobno masło, śmietanę i proszek do pieczenia.

Zagniatamy szybko składniki i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Formę większą do pieczenia mięsa wykładamy papierem do pieczenia i wyjmujemy ciasto z lodówki i do formy.

Palcami rozprowadzamy na dnie tylko boki omijamy. Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach.

Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem,rozpuszczone masło.

Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera. Przekładamy na podpieczony spód.

Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy je w półksiężyce i układamy na twarożku.

Wkładamy do pieca na dolny poziom piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez półtorej godziny. Sernik wyszedł doskonały.

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, posiekane drobno masło, śmietanę i proszek do pieczenia.
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami
Zagniatamy szybko składniki i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami
Formę większą do pieczenia mięsa wykładamy papierem do pieczenia i wyjmujemy ciasto z lodówki i do formy. Palcami rozprowadzamy na dnie tylko boki omijamy
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami
Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem, rozpuszczone masło. Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera.
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami
Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach.
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami
Przekładamy na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy je w półksiężyce i układamy na twarożku.