Sposób przygotowania:
Tort z kokosem i truskawkami - walentynkowy
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać ale na wonnych obrotach. Wsypać partiami mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wlewając łyżkę oleju. Wyłożyć do foremki w kształcie serduszka i piec w piekarniku w 190 stopniach do suchego patyczka .
Biszkopt zielony przygotować tak samo jak wyżej tylko zamiast kakao dodać sproszkowany młody jęczmień. Wystudzony przekroić na dwa blaty.
Masa I : śmietanę w proszku ubijać z mlekiem i dodać gęstniejącą galaretkę, schłodzić i posmarować pierwszy blat zielony. Położyć blat brązowy i posmarować znowu masą i blat zielony. Boki i wierzch posmarować masą ze śmietany 36 % ubitej z cukrem pudrem z dodatkiem sarka mascarpone.
Poukładać na wierzchu truskawki pokrojone na plasterki i całość obsypać kokosem. Schłodzić w lodówce około 2- 3 godziny.
Biszkopt zielony przygotować tak samo jak wyżej tylko zamiast kakao dodać sproszkowany młody jęczmień. Wystudzony przekroić na dwa blaty.
Masa I : śmietanę w proszku ubijać z mlekiem i dodać gęstniejącą galaretkę, schłodzić i posmarować pierwszy blat zielony. Położyć blat brązowy i posmarować znowu masą i blat zielony. Boki i wierzch posmarować masą ze śmietany 36 % ubitej z cukrem pudrem z dodatkiem sarka mascarpone.
Poukładać na wierzchu truskawki pokrojone na plasterki i całość obsypać kokosem. Schłodzić w lodówce około 2- 3 godziny.