SUPERPRZEPIS

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami Więcej zdjęć (2)

Ciasto nie jest bardzo trudne, jedynie pieczenie jest problematyczne, ale smak jest świetny i zaskakujący.

Składniki:

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami

 

  • Ciasto ucierane:
  • 150 g mąki
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka M
  • sok z 1,5 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • warstwa jabłkowa
  • 1 kg jabłek ( twardych i raczej mało soczystych)
  • 20 g masła

 

  • warstwa serowa
  • 700 g sera twarogowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jaja M lub 2 L
  • 1 kisiel cytrynowy

 

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżka oleju

 

  • dodatkowo
  • 2 garście suszonej żurawiny ( można ominąć)

Sposób przygotowania:

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami

warstwa jabłkowa

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami
jabłka mieszamy tylko na początku, potem lepiej już potrząsać garnkiem

To od niej zaczynamy, bo jabłka muszą wystygnąć.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki.

Rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka- bardzo delikatnie mieszając, a potem tylko potrząsając prażymy je aż zmiękną i odparują soki- studzimy.

ciasto ucierane

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami
jeżeli będziemy dodawać na przemian jajka i mąkę ciasto dobrze nam sie utrze

Masło ucieramy na puszysto, stopniowo dodajemy cukier, potem na przemian jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masa może wyglądać tak jakby się ścięła, szczególnie na początku, po dodaniu pierwszego jaja- nie przejmujcie się tym i ucierajcie dalej, tylko na przemian z mąką!

Na końcu dodajemy sok z cytryny i krótko miksujemy.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na górę rozkładamy zimne jabłka i rozsypujemy żurawinę

warstwa serowa i pieczenie

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami
wszystkie składniki możemy dodać jednocześnie

Ser mielimy 2 krotnie, dodajemy jajka, cukier i kisiel- miksujemy do połączenia się składników

Masę przekładamy na warstwę jabłkową.

biszkopt i pieczenie

Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkami
gotowego ciasta nie będzie dużo

Biszkopt.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.

Do ubitej piany dodajemy stopniowa cukier, potem po jednym żółtku i olej

Wyłączamy robota i dodajemy przesianą mąkę delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Biszkopt przekładamy na masę serową.

Ciasto wkładamy na niższą półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60-65 minut.

Po około 45 minutach trzeba będzie przykryć biszkopt, żeby się nie przypalił.

Sprawdzamy patyczkiem, szczególnie na środku ciasta i studzimy.

Zimne posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

deser ciasto