Sposób przygotowania:
Ciasto wielosmakowe z serem i jabłkamiwarstwa jabłkowa
To od niej zaczynamy, bo jabłka muszą wystygnąć.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plasterki.
Rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka- bardzo delikatnie mieszając, a potem tylko potrząsając prażymy je aż zmiękną i odparują soki- studzimy.
ciasto ucierane
Masło ucieramy na puszysto, stopniowo dodajemy cukier, potem na przemian jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masa może wyglądać tak jakby się ścięła, szczególnie na początku, po dodaniu pierwszego jaja- nie przejmujcie się tym i ucierajcie dalej, tylko na przemian z mąką!
Na końcu dodajemy sok z cytryny i krótko miksujemy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na górę rozkładamy zimne jabłka i rozsypujemy żurawinę
warstwa serowa i pieczenie
Ser mielimy 2 krotnie, dodajemy jajka, cukier i kisiel- miksujemy do połączenia się składników
Masę przekładamy na warstwę jabłkową.
biszkopt i pieczenie
Biszkopt.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
Do ubitej piany dodajemy stopniowa cukier, potem po jednym żółtku i olej
Wyłączamy robota i dodajemy przesianą mąkę delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Biszkopt przekładamy na masę serową.
Ciasto wkładamy na niższą półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60-65 minut.
Po około 45 minutach trzeba będzie przykryć biszkopt, żeby się nie przypalił.
Sprawdzamy patyczkiem, szczególnie na środku ciasta i studzimy.
Zimne posypujemy cukrem pudrem
SylaUla