Sposób przygotowania:
Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapachETAP 1:
1 etap: do dużej miski wg podanej kolejności wkruszyć świeże drożdże, rozsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc, u mnie było z 10 godzin - NIE MIESZAĆ składników
ETAP 2:
2 etap: wsypać na "pracujące" drożdże przesianą mąkę pszenną, dodać sól, olejek waniliowy i drewnianą łyżką wszystkie składniki mieszać do połączenia, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję
ETAP 3:
Blacha 40x30 cm z papierem do pieczenia, do blachy wyłożyć ciasto, powkładać plastry jabłek bez skórki, odstawić na 30 minut.
ETAP 4:
Do pojemnika wsypać składniki na kruszonkę w tym orzechy droniej pokruszone, olek smakowy kokos i zrobić mikserem spiralami kruszonkę.
ETAP 5:
Kruszonkę rozsypać na jabłkach.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60-70 minut, pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby wierzch za mocno się nie przypiekł.