ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 170]

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówka nocna bez wyrabiania jest mało pracochłonna do wykonania, najważniejsze to nie mieszać składników po wsypaniu do miski.

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach

ETAP 1:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach
Jajka można dobrze zmiksować mikserem lub ręcznie rózgą, widelcem.

1 etap: do dużej miski wg podanej kolejności wkruszyć świeże drożdże, rozsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc, u mnie było z 10 godzin - NIE MIESZAĆ składników

ETAP 2:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach
Na mniejszą blachę należy użyć połowy składników

2 etap: wsypać na "pracujące" drożdże przesianą mąkę pszenną, dodać sól, olejek waniliowy i drewnianą łyżką wszystkie składniki mieszać do połączenia, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję

ETAP 3:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach
Można dodać gruszki, śliwki,brzoskwinie lub inne owoce, jeśli mrożone to po odmrożeniu.

Blacha 40x30 cm z papierem do pieczenia, do blachy wyłożyć ciasto, powkładać plastry jabłek bez skórki, odstawić na 30 minut.

ETAP 4:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach

Do pojemnika wsypać składniki na kruszonkę w tym orzechy droniej pokruszone, olek smakowy kokos i zrobić mikserem spiralami kruszonkę.

ETAP 5:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach

Kruszonkę rozsypać na jabłkach.

ETAP 6:

Nocna drożdżówka bez wyrabiania w dwóch etapach

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60-70 minut, pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby wierzch za mocno się nie przypiekł.