Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Farfalle z szynką, porem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To jeden z tych przepisów, który ratuje nas w sytuacji kiedy nie mamy siły stać w kuchni i mieszać przez godzinę w garnku. Prosty, smaczny i optymistycznie zielony :)

Farfalle z szynką, porem i groszkiem

Składniki:

Farfalle z szynką, porem i groszkiem

 

  • Opakowanie makaronu farfalle
  • 200 gram szynki wędzonej
  • 1 nieduży por
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 200 ml śmietany 30%
  • Łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Farfalle z szynką, porem i groszkiem
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W między czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Pokrojonego w plasterki pora dodajemy do lekko zarumienionej szynki, mieszamy i smażymy około 3 minut. Dodajemy groszek – smażymy minutę. Na patelnie wlewamy śmietankę i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 2 minut. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, całość mieszamy , posypujemy pietruszką i serwujemy gorące.