Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Farfalle z szynką i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne danie wiosenne makaronu farfalle ze szparagami, szynką i cukinią - wiosna w pełni na talerzu.

Farfalle z szynką i szparagami

Składniki:

Farfalle z szynką i szparagami

 

  • 2 szklanki szparagów pokrojonych w 2 cm kawałki
  • 2 małe cukinie (250 g)
  • 1 mała marchewka (50 g)
  • 1 duża cebula (250 g)
  • kilka cebulek bez szczpiorku
  • 250 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 340 g makaronu farfalle
  • ser parmezan mielony lub starty

Sposób przygotowania:

Farfalle z szynką i szparagami
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu albo jeszcze lepiej wg mojego sposobu: makaron wrzucić do osolonej wrzącej wody, doprowadzić do zagotowania, gotować 1 minutę, przykryć, wyłączyć palnik i odczekać 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać i jeśli trzeba to dolać wody, może być zimna prosto z kranu. Szparagi jeśli grube to obgotować 5 minut, cienkie końcówki dodać pod sam koniec gotowania a jeśli szparagi są cienkie to nawet nie trzeba ich gotować. Razem ze szparagami ugotować również obraną i pokrojoną marchewkę. W dużej patelni podsmażyć na roztopionym maśle pokrojone cebule na lekko złoty kolor, dodać szynkę, szparagi z marchewką, pokrojone cukinie i smażyć przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę i gotować razem następne 3 minuty. Spróbować, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem, podać z parmezanem.