Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasola po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Smak typowo grecki.

Fasola po grecku

Składniki:

Fasola po grecku

 

  • 40 dag fasoli
  • 2 średnie cebule
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
  • 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasola po grecku
Fasolę opłukać i zalać na noc ciepłą wodą. Zagotować. Dodać obraną drobno posiekaną cebulę zrumienioną uprzednio na oliwie (wraz z oliwą) Łodygi selera drobno pokroić i dodać do fasoli. Gotować pod przykryciem ok. 2 godz. Pod koniec gotowania fasolę posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką. Podawać z białym pieczywem.