Sposób przygotowania:
Fasolka a'la po bretońskuPrzygotowanie fasoli:

Fasolę zalać wodą, tak aby woda wystawała ok 3 cm nad nią. Moczyć przez noc, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Następnego dnia wodę wylać, zalać fasolę świeżą wodą, wstawić na ogień i gotować przez 40 minut.
Przygotowanie składników:

W tym czasie cebulkę pokroić w kostkę, a kiełbaski w plasterki. Na patelni roztopić masło klarowane, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać kiełbaski i smażyć trzy minuty mieszając od czasu do czasu. Zawartość patelni dodać do fasoli.
Kończenie dania:

Dodać kminek, majeranek, koncentrat, przyprawę do dań z fasoli oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Gotować do miękkości fasoli (jeszcze około 30-40 minut). Doprawić solą i pieprzem według uznania. Następnie masło roztopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać rózgą do powstania zasmażki. Zasmażkę stopniowo, ciągle mieszając dodać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut. Smacznego!