Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Fasolka a'la po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i sycące danie jednogarnkowe, idealnie rozgrzewa w jesienne chłody. Gdy je przygotowuję, to zawsze z podwójnej porcji, ponieważ daję jeszcze rodzince w słoikach, bo bardzo lubią. Polecam wypróbować.

Fasolka a'la po bretońsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka a'la po bretońsku

 

  • 1 kg białej fasoli "piękny Jaś"
  • 0,6 kg cienkich kiełbasek np. ostródzkich
  • 2 duże cebule (u mnie jedna czerwona i jedna biała)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki przyprawy do dań z fasoli
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Zasmażka:

Sposób przygotowania:

Fasolka a'la po bretońsku

Przygotowanie fasoli:

Fasolka a'la po bretońsku
Biała fasola "piękny Jaś" w trakcie namaczania w wodzie

Fasolę zalać wodą, tak aby woda wystawała ok 3 cm nad nią. Moczyć przez noc, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Następnego dnia wodę wylać, zalać fasolę świeżą wodą, wstawić na ogień i gotować przez 40 minut.

Przygotowanie składników:

Fasolka a'la po bretońsku
Cienkie kiełbaski w trakcie przesmażania z cebulką

W tym czasie cebulkę pokroić w kostkę, a kiełbaski w plasterki. Na patelni roztopić masło klarowane, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać kiełbaski i smażyć trzy minuty mieszając od czasu do czasu. Zawartość patelni dodać do fasoli.

Kończenie dania:

Fasolka a'la po bretońsku
Fasolka a'la po bretońsku w trakcie gotowania

Dodać kminek, majeranek, koncentrat, przyprawę do dań z fasoli oraz cukier. Dokładnie wymieszać. Gotować do miękkości fasoli (jeszcze około 30-40 minut). Doprawić solą i pieprzem według uznania. Następnie masło roztopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać rózgą do powstania zasmażki. Zasmażkę stopniowo, ciągle mieszając dodać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut. Smacznego!