Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam fasolkę po bretońsku, danie smaczne na obiad. Zamiast mąki do zagęszczenia, można użyć trochę rozgniecionej fasoli.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

składniki na fasolkę po bretońsku

  • kiełbasa cienka - 250 g
  • fasola Jaś - 400 g
  • boczek wędzony - 100 g
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • wegeta
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc. Gotować fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.

Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować.

Doprawić do smaku, solą i pieprzem.