Mandaryna

Mandaryna

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobry przepis na wyśmienite danie :)

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 0,5 kg.fasoli Jaś-najlepiej Duży Jaś
  • 0,5 kg.kiełbasy np.śląskiej
  • 20-30 dkg.boczku
  • 2 marchewki
  • żeberka na wywar
  • przecier pomidorowy
  • majeranek
  • papryka w proszku
  • vegeta,pieprz
  • magi w płynie
  • NA ZASMAŻKĘ:
  • 1łyżka margaryny
  • 1łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę dzień wcześniej namoczyć,najlepiej zostawić ją na noc.Na następny dzień żeberka wkładamy do garnka ,dodajemy fasolkę i zalewamy wodą i gotujemy aż fasolka będzie miękka (może to być nawet ok.1 godz.) W tym czasie kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni na złoty kolor.Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.Gdy fasolka będzie już miękka wyciągamy żeberka i dodajemy marchewkę i kiełbasę z boczkiem,oraz przecier pomidorowy,wedle uznania-dla koloru.Nadal gotujemy.Robimy zasmażkę: margarynę roztapiamy ,dodajemy mąkę i rumienimy ciągle mieszając,gdy już będzie gotowa dolewamy troszkę wywaru i mieszamy ,zasmażkę wlewamy do fasolki ciągle mieszając.Doprawiamy do smaku majerankiem,papryka,pieprzem ,magi wpłynie i vegetą.Życzę smacznego. Jeżeli ktoś lubi troszkę gęściejszą fasolkę to można ją jeszcze zagęścić wodą z mąką.