arunia

arunia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna fasolka moim zdaniem dorównująca tej z boczkiem i kiełbasą. Dla tych co nie mogą lub nie chcą tłuszczu zwierzęcego

Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska
Fasolę wsypujemy do wysokiego garnka i zalewamy wodą tak by przykrywała ją 8cm warstwa i zostawiamy na noc. Po namoczeniu uzupełniamy niedobór wody wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu i gotujemy fasolkę do miękkości czyli ok. 2 godziny. Do przepisu można wykorzystać także fasolę z puszki wtedy omijamy czas moczenia i znacząco skracamy czas gotowania. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Sparzone pomidory obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach po czym odsączamy na sitku lub gazie z nadmiaru płynu i wrzucamy do cebuli. Smażymy jeszcze chwilkę pilnując by się nie przypaliło. Do miękkiej już fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, podsmażoną cebulkę z pomidorami i sypiemy majeranek całość gotujemy 5-10 min. Jeśli potrawa wychodzi nam zbyt rzadka wyjmujemy trochę fasoli i traktujemy ją blenderem po czym wraca do gara.Fasolkę podajemy na ciepło. W wersji bardziej pikantnej możemy użyć także pokrojoną drobno papryczkę chili. I jeszcze jedno są dwie szkoły gotowania fasoli 1 to w tej samej wodzie co się moczyła 2 to w nowej świeżejnie ma to moim zdaniem wpływu na smak, ja wolę wypłukać i gotować w świeżejSmacznego
Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek pod koniec dodajemy czosnek
Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska
Starte pomidory odcedzamy na sitku o drobnych oczkach
Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska
cebulkę i pomidory mieszamy żeby nie przypalić i nie zepsuć smaku