Sposób przygotowania:
Fasolka po (bretońsku) Wegetariańska
Fasolę wsypujemy do wysokiego garnka i zalewamy wodą tak by przykrywała ją 8cm warstwa i zostawiamy na noc. Po namoczeniu uzupełniamy niedobór wody wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu i gotujemy fasolkę do miękkości czyli ok. 2 godziny. Do przepisu można wykorzystać także fasolę z puszki wtedy omijamy czas moczenia i znacząco skracamy czas gotowania. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Sparzone pomidory obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach po czym odsączamy na sitku lub gazie z nadmiaru płynu i wrzucamy do cebuli. Smażymy jeszcze chwilkę pilnując by się nie przypaliło. Do miękkiej już fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, podsmażoną cebulkę z pomidorami i sypiemy majeranek całość gotujemy 5-10 min. Jeśli potrawa wychodzi nam zbyt rzadka wyjmujemy trochę fasoli i traktujemy ją blenderem po czym wraca do gara.Fasolkę podajemy na ciepło. W wersji bardziej pikantnej możemy użyć także pokrojoną drobno papryczkę chili. I jeszcze jedno są dwie szkoły gotowania fasoli 1 to w tej samej wodzie co się moczyła 2 to w nowej świeżejnie ma to moim zdaniem wpływu na smak, ja wolę wypłukać i gotować w świeżejSmacznego