sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne polskie danie w nowej odsłonie. Fasolkę wzbogaciłam mięsem mielonym i przyprawami. Podana z czarnym ryżem nabiera całkiem innego smaku.

Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem

Składniki:

Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem

Składniki

  • 1 puszka fasolki po bretońsku
  • 200 g mięsa mielonego
  • ok. 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • świeża bazylia
  • czarny ryż
  • olej do smażenia
  • sól
  • ewentualnie parmezan

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone.

Kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. Wlewamy fasolkę i dusimy przez kilkanaście minut.

Doprawiamy przecierem pomidorowym i solą. Pod koniec dodajemy poszatkowaną bazylię. Gotową podajemy z ugotowanym czarnym ryżem ewentualnie startym parmezanem.

Danie jest pożywne i smaczne. Fasolka z puszki jest dość pikantna dlatego jej smak złagodziłam ryżem.