Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Fasolka szparagowa konserwowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Do sałatki i jako samodzielne danie w środku zimy.

Fasolka szparagowa konserwowana

Składniki:

Fasolka szparagowa konserwowana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa konserwowana
Z przebranych i opłukanych strąków usuwamy końcówki i boczne włókna. Aby fasolka lepiej się układała pokroić na 3 – 4 cm kawałki( oczywiście można zostawić całe strąki).
Przed włożeniem do słoików fasolkę poddajemy blanszowaniu, czyli zanurzamy we wrzącej wodzie na 3 – 5 min, a następnie, po wyjęciu przelewamy zimną wodą . (Blanszowanie powoduje utrzymanie ładnej barwy strąków, ich wiotczenie i odpowietrzenie ). Po zblanszowaniu natychmiast nakładamy fasolkę do słoików i zalewamy przegotowaną, gorącą wodą, z dodatkiem 2 dag soli na litr.
Słoiki tyndalizujemy – czyli co najmniej 2 razy (nawet 3) pasteryzujemy w temperaturze wrzenia wody, przez pół godziny, w odstępie 24 godz.