Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Fasolka szparagowa kwaszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Fasolka szparagowa kwaszona

Składniki:

Fasolka szparagowa kwaszona

 

  • 2 kg fasoli w strąkach,
  • 2 dag soli,
  • 5 dag kopru zielonego,
  • 5 liści kapusty,
  • 2 papryki czerwone.

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa kwaszona
Strąki fasoli należy starannie umyć, przycinając koń- cówki, paprykę oraz koper umyć i pokroić, po czym wymieszać z fasolą i dodać sól. Zagotować wodę z solą na zalewę. Umyć i wygotować kamienny garnek, na dnie którego umieszczamy liście białej kapusty, na któ- re kładziemy fasolę i lekko ją ugniatamy, ale nie miaż- dżymy. Na samym wierzchu kładziemy liście kapusty, następnie przykrywamy denkiem i obciążamy, po czym bardzo wolno wlewamy z boku ostudzoną zale- wę. Po zalaniu, całość przykrywamy płótnem i w tym stanie pozostawiamy na tydzień, aby kwaszonka do- brze sfermentowała i osiadła. Dopiero wówczas można zdjąć obciążenie i kwaszonkę umieścić w spiżarni.