eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam trzy duże rolady z szynki wieprzowej. Do farszu dodałam grube plastry pieczarek oprócz boczku, cebuli i kiszonego ogórka.

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

Składniki:

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

mięso

  • 1.3 kg szynki wieprzowej

farsz

pozostałe składniki

dodatek

  • białe, bawełniane nici

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

przygotowanie farszu

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami
Składniki farszu pokroić: ogórki i boczek w słupki, pieczarki bez nóżek w grube plastry, cebule w pióra.

Boczek wędzony i ogórki kiszone pokroić w słupki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w pióra. Pieczarki oczyścić i odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w grube plastry.

przygotowanie rolad

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami
Rozkrojoną szynkę rozbić tłuczkiem do mięsa.

Szynkę rozkroić na trzy duże plastry ( jeśli mamy ładny, foremny kawałek mięsa to można tak rozkroić żeby wyszła jedna, duża rolada ). Szynkę rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami
.Oprószone solą i pieprzem płaty szynki posmarować musztardą.

Płaty szynki oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami
Na szynce układać na przemian przygotowane składniki farszu.

Na mięsie ułożyć na przemian boczek, cebulę, ogórek i pieczarki.

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianymi nićmi.

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

W dużej brytfannie rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

Nóżki pieczarek pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Pozostałe składniki z farszu pokroić w kostkę.

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

Do rolad dodać pokrojone ogórki, pieczarki, boczek, cebulę i czosnek. dodać przyprawę do mięs, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku Całość smażyć razem przez chwilę.

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

Do mięsa wlać sok z ogórków, podlać wodą i dusić aż rolady będą miękkie.

przygotowanie rolad cd

Rolada wieprzowa Eli z pieczarkami

Gotowe rolady wyjąć i odwinąć z nici. Powstały sos zmiksować i jeśli będzie za gęsty dolać przegotowanej wody. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!

Ja podałam roladę z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków ze skórką.