Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa Eli z pieczarkamiprzygotowanie farszu
Boczek wędzony i ogórki kiszone pokroić w słupki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w pióra. Pieczarki oczyścić i odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w grube plastry.
przygotowanie rolad
Szynkę rozkroić na trzy duże plastry ( jeśli mamy ładny, foremny kawałek mięsa to można tak rozkroić żeby wyszła jedna, duża rolada ). Szynkę rozbić tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie rolad cd
Płaty szynki oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą
przygotowanie rolad cd
Na mięsie ułożyć na przemian boczek, cebulę, ogórek i pieczarki.
przygotowanie rolad cd
Rolady ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianymi nićmi.
przygotowanie rolad cd
W dużej brytfannie rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
przygotowanie rolad cd
Nóżki pieczarek pokroić w plasterki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Pozostałe składniki z farszu pokroić w kostkę.
przygotowanie rolad cd
Do rolad dodać pokrojone ogórki, pieczarki, boczek, cebulę i czosnek. dodać przyprawę do mięs, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku Całość smażyć razem przez chwilę.
przygotowanie rolad cd
Do mięsa wlać sok z ogórków, podlać wodą i dusić aż rolady będą miękkie.
przygotowanie rolad cd
Gotowe rolady wyjąć i odwinąć z nici. Powstały sos zmiksować i jeśli będzie za gęsty dolać przegotowanej wody. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!
Ja podałam roladę z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków ze skórką.