peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Fasolka szparagowa w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki takim przetworom w chłodne, zimowe popołudnia szybko przygotujemy smaczny obiadowy dodatek lub wspaniałą rozgrzewającą zupę.

Fasolka szparagowa w słoikach

Składniki:

Fasolka szparagowa w słoikach

 

 

  • 4 szklanki wody

 

 

  • 20-30 g cukru

 

  • 20 g kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w słoikach
Najpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Z 0,5 kg fasolki wychodzi około 1 litrowy słoik. Fasolkę myjemy i obieramy. W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy fasolkę do gorącej, osolonej wody - gotujemy około 2 minuty, a następnie wyjmujemy. Czynność powtarzamy z całością fasolki. Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy 4 szklanki wody wraz z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na kwasek należy uważać, lepiej dać go mniej i potem dosypać niż dać go za dużo ;-) Zależnie na co będziemy przeznaczać przygotowywana fasolkę, możemy ją układać w całości w dużych litrowych słoikach, lub pociąć na kawałki i wkładać w mniejsze około 300 mililitrowe. Po porcjowaniu fasolki (nie należy układać jej pod samą pokrywkę), wlewamy do słoików zalewę i dokładnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Jeśli któryś ze słoików będzie syczał i przepuszczał zalewę, należy go odkręcić, porządnie wytrzeć gwint słoika i nakrętkę, ponownie zakręcić oraz zapasteryzować.