dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Curry z kurczaka z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Danie kuchni azjatyckiej. Połączenie piersi kurczaka z fasolką szparagową i mleczka kokosowego a charakteru nadaje mu pasta curry.

Curry z kurczaka z fasolką szparagową

Składniki:

Curry z kurczaka z fasolką szparagową

 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • olej do smażenia
  • ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka z fasolką szparagową
Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego :)