WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Fasolka szparagowa z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podstawowa wersja fasoli szparagowej, czyli fasolka ugotowana a następnie przesmażona na patelni z dodatkiem jedynie soli i pieprzu. Dla mnie idealna przekąska w ciągu dnia lub dodatek do obiadu.

Fasolka szparagowa z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa z patelni

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z patelni

ETAP 1:

Fasolkę szparagową umyć. Odciąć kocówki i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tak aby fasolka była pokryta wodą. Ustawić na gazie i zagotować. Osolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić z wody i wystudzić.

Wystudzoną fasolkę pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła lub margaryny i wrzucić fasolkę. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym.

Smażyć aż fasolka się dobrze przyrumieni. Usmażoną fasolkę wyłożyć na talerze. Podawać ją jako samodzielną przekąskę lub jako surówkę na ciepło do obiadu.

U mnie często jako dodatek do dań z grilla.

Fasolka szparagowa z patelni
Fasolka szparagowa usmażona na patelni z solą i pieprzem
Fasolka szparagowa z patelni
Fasolka szparagowa doprawiona solą i pieprzem
Fasolka szparagowa z patelni
Wystudzona fasolka szparagowa pokrojona i wrzucona na patelnię
Fasolka szparagowa z patelni
Fasolka szparagowa po ugotowaniu w osolonej wodzie