Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 290]

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Propozycja na wyśmienity, letni obiad. Fasolka szparagowa z masłem i bułą tartą jest w okresie wakacyjnym stałym punktem w menu mojej rodziny, każdy ją uwielbia. Do fasolki polecam jajka sadzone na szynce. Prosty a jaki pyszny obiad dla całej rodziny

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

Składniki:

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

 

 

  • Jajka na szynce:
  • 8 plastrów szynki drobiowej lub innej ulubionej
  • 8 jajek
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypioru
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce
Z fasolki odcinamy końce, myjemy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzamy.

Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy bułkę tartą, smażymy do połączenia się składników mieszając.

Do fasolki przekładamy zasmażkę, dokładnie mieszamy lub potrząsamy garnkiem.

Na oddzielnej patelni roztapiamy masło klarowane, kładziemy plastry szynki, gdy będą rumiane odkręcamy na drugą stronę.

Na każdy plaster wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.

Gdy białka jajek lekko się zetną, wlewamy wodę, dusimy do jej odparowania.

Na talerze rozkładamy fasolkę , na wierzchu układamy po 2 jajka na szynce.