Sposób przygotowania:
Fasolka szpragoa marynowana
Fasolkę umyć dokładnie, pokroić na mniejsze części, zalać ją wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru - zalewą (na 1 l wody 1dkg soli i 2 dkg cukru). Gotować ok 3 minuty.
Przygotowaną fasolkę wkładać do słoiczków. Następnie wypełnione słoje zalewać gorącą zalewą .Słoje wsadzić do naczynia z drewnianą wkładką na dnie z taką ilością, aby osiągała ona do 3/4 wysokości słoi.Garnek ogrzewać do zagotowania - gotować przez 1 godzinę.
Drugiego dnia fasolę ponownie pasteryzować przez 40minut, od chwili zgotowania.
Przechowywać w miejscu suchym.
Przygotowaną fasolkę wkładać do słoiczków. Następnie wypełnione słoje zalewać gorącą zalewą .Słoje wsadzić do naczynia z drewnianą wkładką na dnie z taką ilością, aby osiągała ona do 3/4 wysokości słoi.Garnek ogrzewać do zagotowania - gotować przez 1 godzinę.
Drugiego dnia fasolę ponownie pasteryzować przez 40minut, od chwili zgotowania.
Przechowywać w miejscu suchym.