Beata1835

Beata1835

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Fasolka szpragoa marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykonaj według przepisu podanego poniżej

Fasolka szpragoa marynowana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fasolka szpragoa marynowana

 

  • 1 kg fasoli szparagowej
  • Zalewa :
  • sól - 2 dkg
  • cukier - 4 dkg
  • woda - 2l

Sposób przygotowania:

Fasolka szpragoa marynowana
Fasolkę umyć dokładnie, pokroić na mniejsze części, zalać ją wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru - zalewą (na 1 l wody 1dkg soli i 2 dkg cukru). Gotować ok 3 minuty.
Przygotowaną fasolkę wkładać do słoiczków. Następnie wypełnione słoje zalewać gorącą zalewą .Słoje wsadzić do naczynia z drewnianą wkładką na dnie z taką ilością, aby osiągała ona do 3/4 wysokości słoi.Garnek ogrzewać do zagotowania - gotować przez 1 godzinę.
Drugiego dnia fasolę ponownie pasteryzować przez 40minut, od chwili zgotowania.
Przechowywać w miejscu suchym.
Fasolka szpragoa marynowana
fasolka w mojej piwnicy :)

Tagi:

fasolka