Sposób przygotowania:
Fasolka w sosie pomidorowym.
Fasolę należy zamoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc) z dodatkiem odrobiny kminku (wówczas danie nie będzie ciężko strawne), następnie dokładnie wypłukać, zalać ponownie zimną wodą tak aby przykrywała lekko fasolę. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele ang i pieprz czarny w ziarenkach (po kilka ziarenek). Gotujemy przez ok godz, aż fasola będzie miękka. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę (lub wg uznania) kiełbasę, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę wody, wszystko podsmażamy przez chwilę. Przesmażoną kiełbasę z koncentratem dodajemy do ugotowanej fasoli (należy uważać aby nie było za dużo wody, gdyż wówczas danie będzie bardzo rzadkie), doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wszystko razem zagotowujemy. Wedel uznania można dodać zasmażkę z mąki i masła lub smalcu.