suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Fasolka w sosie pomidorowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na obiad pożywną fasolkę w sosie pomidorowym. Danie dla ok 3-4 osób.

Fasolka w sosie pomidorowym.

Składniki:

Fasolka w sosie pomidorowym.

 

  • ok 25 dag fasoli (piękny Jaś);
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kiełbasa cienka ok 15 dag;
  • pieprz mielony czarny i ziołowy, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach
  • ewentualnie mąką do zasmażki

Sposób przygotowania:

Fasolka w sosie pomidorowym.
Fasolę należy zamoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc) z dodatkiem odrobiny kminku (wówczas danie nie będzie ciężko strawne), następnie dokładnie wypłukać, zalać ponownie zimną wodą tak aby przykrywała lekko fasolę. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele ang i pieprz czarny w ziarenkach (po kilka ziarenek). Gotujemy przez ok godz, aż fasola będzie miękka. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę (lub wg uznania) kiełbasę, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę wody, wszystko podsmażamy przez chwilę. Przesmażoną kiełbasę z koncentratem dodajemy do ugotowanej fasoli (należy uważać aby nie było za dużo wody, gdyż wówczas danie będzie bardzo rzadkie), doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wszystko razem zagotowujemy. Wedel uznania można dodać zasmażkę z mąki i masła lub smalcu.