Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Fasolka zapiekana we wiązkach.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takimi wiązkami są zachwyceni zwłaszcza panowie.

Fasolka zapiekana we wiązkach. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka zapiekana we wiązkach.

 

Sposób przygotowania:

Fasolka zapiekana we wiązkach.
Fasolkę obieramy z końcówek, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Plastry boczku jeśli jest on surowy wrzucamy do gorącej wody i gotujemy. Chodzi o to aby podczas smażenia nie przywierało. Wyciągamy o osuszamy z wody. Miękką fasolkę odcedzamy, jak lekko ostygnie układamy na plastrach boczku, taką ilość strąków aby boczek dał się spiąć wykałaczką. Zimną patelnię posypujemy połową przyprawy, układamy wiązki i ponownie sypiemy przyprawę. Obsmażamy na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumieni. Podajemy gorące same lub z ziemniakami.
Fasolka zapiekana we wiązkach.
Sparzony boczek nie będzie przywierał ani się targał.
Fasolka zapiekana we wiązkach.
Nakładamy tyle fasolki, aby końce swobodnie dały się spiąć.
Fasolka zapiekana we wiązkach.
Układamy na zimnej patelni po to aby nam się boczek ładnie wytopił.