LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

fasolka ze świeżymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię ją przyrządzać ze świeżych pomidorów z działki w sezonie , ma wtedy o niebo lepszy smak.

fasolka ze świeżymi pomidorami

Składniki:

fasolka ze świeżymi pomidorami

 

  • 20 dag boczku wędzonego w kawałku
  • kostka rosołowa
  • 5-6 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • ostra papryka,majeranek,sól,pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g fasolki JAŚ
  • ewentualnie maka

 

 

Sposób przygotowania:

fasolka ze świeżymi pomidorami
Fasolkę płuczemy,  zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Rano gotujemy , aż zmięknie w tej same wodzie. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobnaąkostke cebule. Chwile przesmażamy. Pomidory sparzamy wrzatkiem, ściągamy skórke, nastepnie dusimy z posiekanym czosnkiem, aż się rozpadną. Do fasolki dodajemy kostkę rosołową, boczek, pomidory oraz doprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy jeszcze z 10-15 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Na koniec mozemy zagęścić mąką  w/g uznania,  zależy kto jaką lubi.