Sposób przygotowania:
Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiegoETAP 1

FARSZ: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy papryka zaczyna mięknąć dodajemy do całość startą na drobnych oczkach marchew. Nadzienie w dalszym ciągu podgrzewamy do momentu jak warzywa staną się miękkie.
Pod koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku. Gotowy warzywny farsz odstawiamy do ostygnięcia.
ETAP 2

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych prostokątów.
ETAP 3

Na środek każdego wykładamy dużą łyżkę nadzienia.
ETAP 4

Ciasto zawijamy, tworząc ‘poduszeczki”. Brzegi ciasta dociskamy widelcem. Dzięki temu powstanie nam ozdobny brzeg.
ETAP 5

Paszteciki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. „Poduszeczki” pieczemy około 15 minut w 190°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.
SylaUla
Jagodowa
robaczek