jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto francuskie idealnie smakuje podane na słodko i ostro. Jego połączenie z fasolą jest pycha! Paszteciki polecam jako imprezową przekąskę!

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (XXL),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchew średniej wielkości,
  • 300 gram fasolki czerwonej z puszki,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku,
  • sól do smaku,
  • papryka chili w proszku do smaku,
  • olej,
  • jajko do smarowania ciasta,
  • czarny sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego

ETAP 1

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego
Przygotowujemy warzywny farsz, po czym go studzimy

FARSZ: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy papryka zaczyna mięknąć dodajemy do całość startą na drobnych oczkach marchew. Nadzienie w dalszym ciągu podgrzewamy do momentu jak warzywa staną się miękkie.

Pod koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku. Gotowy warzywny farsz odstawiamy do ostygnięcia.

ETAP 2

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego
rozwinięte ciasto dzielimy na równe prostokąty

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych prostokątów.

ETAP 3

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego
Na prostokąty nakładamy nadzienie

Na środek każdego wykładamy dużą łyżkę nadzienia.

ETAP 4

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego
sklejamy brzegi pasztecików

Ciasto zawijamy, tworząc ‘poduszeczki”. Brzegi ciasta dociskamy widelcem. Dzięki temu powstanie nam ozdobny brzeg.

ETAP 5

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego
Wierzch pasztecików dekorujemy czarnym sezamem

Paszteciki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. „Poduszeczki” pieczemy około 15 minut w 190°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.