Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydząWykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Do mąki dodajemy sól, olej i drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wykonanie ślimaczków:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.
Rozwałkowane ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.
Zawijanie:
Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy plastry.
Do pieczenia:
Tak przygotowane roladki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.
Pieczenie:
Następnie pieczemy do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ślimaczki są gotowe do podania. Smacznego.
ramires
Wyglądają za pysznie by tylko oglądać.
Babeczka35
Dziękuję i zapraszam:)