Sposób przygotowania:
Domowa ciabatta z podgrzybkamiZaczyn biga:
Do miski przekładam drożdże dodaję wodę, mąkę i mieszam mikserem. Nakrywam folią miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na noc na około 15 godzin.
Na drugi dzień do drugiej miski przekładam drożdże z porcji ciasta, dodaję letnią wodę mieszam i wlewam do zaczynu biga. Dodaję mąkę, sól, oliwę i zarabiam mikserem ciasto.
ETAP 2:
Będzie bardzo lużne ale nie dosypujemy mąki. Ciasto odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładam na ciasto na deskę podsypaną grubą ilością mąki, posypuję mąką z wierzchu i formuję jeden wałek o grubości 2-3 cm. Dzielę go na sześć części. formuję nożem boki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia na 3o minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni, do którego wstawiam miseczkę z gorącą wodą. Piekę 15-20 minut.
Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie.
Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem. Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2 cm, posypuję mąką z wierzchu. Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie.
ETAP 3:
Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni.
Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.
ETAP 4:
Studzę na kratce. Grzyby myję, kroję i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Ciabatty kroję wzdłuż, smaruję oliwą i wstawiam do piekarnika temp 190 stopnia 5 minut aż będą chrupiące lekko.
Układam na nich grzyby, dodaję pomidorki, ser i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika.
pyszalka
biedroneczki
mocsłodkości
robaczek
Czekoladka 2
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki