WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Faszerowana cukinia z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najczęściej podawane latem faszerowane warzywo. Młoda cukinia u mnie z farszem z wołowiny i kolorowej papryki.

Faszerowana cukinia z wołowiną

Składniki:

Faszerowana cukinia z wołowiną

 

  • 3-4 średnie cukinie
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • kawałek żółtego sera
  • olej do podsmazenia
  • sól i pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia z wołowiną

Cukinia

Faszerowana cukinia z wołowiną
Tak przygotowane cukinie odstawiamy na chwilę.

Młode cukinie dokładnie myjemy, usuwamy końcówki i przekrawamy wzdłuż. Łyżką usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posypujemy przyprawa uniwersalną, najlepiej naturalną.

Nadzienie

Faszerowana cukinia z wołowiną
Mięso podsmażamy z cebulką i papryką tylko chwilę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekana drobno cebulkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i gdy się trochę podsmaży, kolorowe papryki i doprawiamy. Smażymy tylko chwilę.

Pieczenie

Faszerowana cukinia z wołowiną
Staramy się nie piec za długo, by cukinia nie była za miękka.

Gotowy farsz wykładamy w wydrążone cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Po ok 10 minutach posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze chwile, aż cukinia będzie odpowiednio miękka.