Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Papryki faszerowane kaszą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Faszerowane papryki są łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywne. Farsz za każdym razem ulega deformacjom w zależności od tego, co akurat jest w domu i co należy "już" zjeść.

Papryki faszerowane kaszą i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Papryki faszerowane kaszą i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane kaszą i warzywami
Najpierw przygotowujemy farsz. Brukselkę czyścimy i gotujemy. Pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy na patelni, dodając następnie pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany czosnek. Kaszę gotujemy wg wskazań na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.

W dużej misce łączymy składniki- kaszę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, brukselką. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, odcinamy "pokrywki", wydrążamy z gniazd nasiennych. Następnie napełniamy farszem, kładziemy plaster sera, przykrywamy.

Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwą, na dno naczynia nalewamy wodę bądź bulion (ok 2-3 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 45 minut.  


Papryki faszerowane kaszą i warzywami
Brukselkę czyścimy i gotujemy. Warto naciąć ją w krzyż przy głąbie.
Papryki faszerowane kaszą i warzywami
Kaszę gotujemy wg wskazań na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Papryki faszerowane kaszą i warzywami
W dużej misce łączymy składniki- kaszę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, brukselką.
Papryki faszerowane kaszą i warzywami
Papryki myjemy, odcinamy "pokrywki", wydrążamy z gniazd nasiennych.
Papryki faszerowane kaszą i warzywami
Papryki napełniamy farszem, kładziemy plaster sera, przykrywamy.

Tagi:

papryka