zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczona papryka faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna faszerowana papryka idealna na obiad lub ciepłą kolację. Z farszami można kombinować, ja mam dziś taką wersję. Zapraszam.

Pieczona papryka faszerowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona papryka faszerowana

 

  • 6,5 papryki podłużnej ( sztuki w zależności od wielkości blaszki )
  • Farsz :
  • 2 duże pomidory
  • 1 szk blanszowanych opieniek
  • 1 cebula
  • 2 szk ugotowanego ryżu ( ilość po ugotowaniu )
  • 100 g dowolnego serka topionego
  • 100 g żółtego sera ( dowolnego )
  • 450 g wieprzowej łopatki
  • Do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka faszerowana
Papryki umyć, przeciąć na pół wzdłuż i usunąć nasiona. Mięso zmielić, opieńki i cebulę podsmażyć, przestudzić i posiekać. Pomidory i topiony serek pokroić w drobną kostkę a żółty ser zetrzeć na tarce.

Do miski przełożyć ryż i resztę składników oraz dodać przyprawy i wymieszać farsz. Gotowym farszem napełnić papryki ( farszu dajemy dość sporo ) i układać papryki na blaszce do pieczenia.

Papryki piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( a zależności od piekarnika. Podawać na gorąco na przykład z pieczywem.
Pieczona papryka faszerowana
Papryki umyć, przeciąć na pół wzdłuż i usunąć nasiona.
Pieczona papryka faszerowana
Do miski przełożyć ryż i resztę składników oraz dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Pieczona papryka faszerowana
Gotowym farszem napełnić papryki ( farszu dajemy dość sporo ) i układać papryki na blaszce do pieczenia.
Pieczona papryka faszerowana
Papryki piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .

Tagi:

papryka